Diferenta intre basilica majore si minore

 Basilica este un titlu de onoare dat unor biserici datorita semnificatiei lor ca centru de cult, al importantei istorice, arhitecturale si vechimii lor. Odata numita o biserica basilica nu-si mai poate pierde acest statut.
  Structura unei basilici a fost dezvoltata de vechii romani pentru monumentele publice aflate in foruri sau piete publice, fiind un paralelogram cu latimea aflata intre o treime si o jumatate din lungime. La un capat al lungimii se afla porticul, iar la cealalta absida si intre ele un culoar principal flancat de unul, doua sau trei alte culoare minore de fiecare parte despartite prin coloane. Plafonul culoarului principal este mult mai inalt fiind prevazut cu lucarne pe unde poate patrunde lumina.
Diferenta intre basilici majore si minore la romano-catolici
   In lume exista patru basici major, toate in Roma: Sf Petru, Sf Ioan in Lateran, Sf Paul Fuori le Mure (in afara zidului cetatii), Sf Maria Maggiore si 1748 basilici minor. Criteriul care le diferentiaza de restul bisericilor este faptul ca Papa le-a desemnat in mod oficial din biserica in basilica datorita importantei lor istorice si spirituale. 
   In mod traditional se face o distinctie intre o basilica major si una minor, primele fiind biserici de pelerinaj in Roma. Acest titlu a fost introdus in 1300 de catre papa Bonifaciu VIII atunci cand a stabilit conditiile pentru obtinerea indulgentelor, la primul jubileu crestin ( se sarbatoresc la fiecare 25 sau 50 de ani si cel mai aproape a fost cel din 8 December 2015 – 20 November 2016).
Jubileul Milostivirii
Logo al Jubileului Milostivirii 2015-2016
 Prima conditie era pocainta si apoi pelerinajul la basilicile Sf Petru si Sf Pavel. In al doilea an jubiliar -1350, papa Clement VI a desemnat cea de-a treia basilica major Sf Ioan din Lateran, iar in al treilea an jubiliar-1390, a fost adaugata Sf Maria Maggiore.Vizita intr-una din aceste patru basilici major a ramas si astazi una din conditiile pentru obtinerea indulgentei.
Porta Santa Sf Petro Vatican
Porta Santa Sf Petro Vatican
  Fiecare basilica are o usa sfanta- Porta Santa- care este deschisa numai in timpul unui moment de pelerinaj si in 2016 am pasit pe doua din acestea in Jubileul Milostivirii- Poarta Sfanta a basilicii Sf . Petru si cea a arhibazilicii Sf. Ioan din Lateran.
Porta Santa- St Giovanni in Laterano
Porta Santa- St Giovanni in Laterano
  Alte caracteristici ale unei basilici ar fi conopoeum (pavilion folosit initial pentru a adaposti patriarhul), clochetta ( un dispozitiv muzical utilizat in procesiuni), Cappa Magna ( pelerina violet purtata de catre canonici in timpul liturghiei).
Stema în timpul VACANTE SEDE - oferind un umbraculum

  Baldachinul, conopoeum sau umbraculum arata ca o umbrela si este destinata in principiu pentru a oferi umbra pontifului. Se gaseste plasat in mod vizibil langa altar. Controversatul papa Borgia Alexandru al VI-lea a fost primul care a folosit acest simbol al puterii temporale a papalitatii. De obicei apare langa tintinabulo sau clochetta al carui sunet anunta sosirea papei.
   Conopoeum face parte din stema Sfantului Scaun in perioada dintre doua pontificate si este unul din simbolurile acordate de papa atunci cand ridica o biserica la rangul de basilica. Conopoeumul unei basilici major este facut din panza cu aur si catifea rosie, iar cel al unei basilici minor din matase galbena si rosie.
Conopoeum si clochetta intr-o procesiune
Conopoeum si clochetta intr-o procesiune

Etichete: , , , ,