Investitia din placere in arta poate deveni usor o investitie financiara


   

   Arta contemporana romana si-a stabilit de cativa ani metrica crescatoare si constituie o investitie in placere, dar si in viitor. Asta daca ai cunostiintele necesare acestui business de arta sau poate vrei sa risti mergand pe fler? 
  La opt ani de la infiintare Artmark s-a gandit sa vina in sprijinul clientilor, intre 20-22 ianuarie, cu un curs de management de arta. O fi bun el subiectivismul, placerea estetica ce izvoraste dintr-un tablou, dar obiectiv vorbind ai nevoie de o stiinta exacta pentru a-l aprecia si din punct de vedere financiar. In cazul unei galerii cota minima a artistului expozant este un indiciu pretios, dar in cazul licitatiilor poti gasi chilipiruri.
  In decembrie la Artmark a avut loc o licitatie extraordinara a colectiei Jules Pascin si secvente din colectiile Lucian Blaga si a generalului Constantin Doncea. Au fost prezente lucrari ale unor nume de referinta din arta romaneasca sustinute de o valoare artistica autentica verificata in timp si competitia a facut sa fie atinse in majoritate valorile maxime estimate. 
  Lucrarea cea apreciata a fost "Tarancute (De la fantana)" de Grigorescu care a depasit de doua ori maximul estimarii : 90.000 - 160.000 €, fiind adjudecat cu 320.000 €.

Grigorescu- Tarancute

Tot de Grigorescu "Care cu boi la amiază" a fost adjudecat pentru 60.000 €, cu 20.000 mai mult decat estimarea maxima.
Care cu boi - Grigorescu

  Dintre pictorii noii generatii "Pod" al lui Adrian Ghenie a depasit de patru ori maximul estimarii 7.000 - 12.000 €, fiind adjudecat cu 60.000 €. Ghenie a vandut in strainatate tablouri la cel mai mare pret atins de un artist roman din toate timpurile, exceptandu-l pe Brancusi, ajungand la maximul de 1,8 milioane euro si dincolo de placerea estetica a devenit o investitie sigura.
Pod - Ghenie
   Detinerea de astfel de lucrari de arta nu mai constituie un apanaj al puterii, al oamenilor bogati, chiar si un simplu functionar poate achizitiona lucrari de factura mai modesta,  valoarea cea mai scazuta a unei adjudecari a fost 300 €. De exemplu aceasta lucrare a olteanului Gheorghe Teodorescu Romanati "Flori de cires" a fost adjudecata pentru 400€. Catalogul licitatiei il gasiti aici.

Gh Teodorescu Romanati- Flori de cires



Etichete: ,