Crema de zahar ars

   Miercurea asta fara carne vine cu crema de zahar ars. Trebuia sa fie mancare de boabe, dar am cumparat o punga de boabe congelate italiene care cred ca data dinainte de era noastra pentru ca din coaja lor iti faceai lejer opinci. Cu boabele m-am molipsit de la Brindusa Aluculesei care tot le pune in mancare. In Moldova s-or cultiva, dar prin Oltenia eu n-am vazut asa ceva, decat in mall.
  Nu stiam ce dulce as putea face repede, asa ca m-am oprit la crema de zahar ars pentru ca e simpla si oricine o poate pregati. Se freaca oualele cu zaharul si vanilia, se subtiaza cu lapte si se pune totul in cuptor in forme tapetate cu zahar ars si gata.

Crema de zahar ars

Ingrediente:

- 6 oua;
- 1 litru lapte;
- 100 gr zahar;
- miezul de la o pastaie de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat;
- un praf de sare;
- 200 gr zahar pentru caramel.

Mod de preparare:

  Am topit intr-un vas mic de metal zaharul pana s-a transformat in caramel si apoi am tapetat formele inclinandu-le si rotindu-le.  Pentru ca am folosit vase termorezistente, intai le-am incalzit in cuptor pentru a nu se sparge atunci cand pun caramelul datorita diferentei mari de temperatura. 
Forma tapetata cu zahar ars
 Dupa cum am spus si mai sus toate pregatirile sunt foarte usoare: se sparg ouale intr-un castron, se curata miezul de la o pastaie, se pun 100 gr de zahar si putina sare dupa care se mixeaza bine. Am adaugat laptele si astfel s-a subtiat compozitia fiind gata de turnat in forme. Ideal ar fi ca sa va apucati de compozitie dupa ce ati tapetat, deoarece intre timp caramelului ii va scade temperatura, astfel incat nu va exista pericolul de a se sparge vasul la trecerea brusca de la o temperatura ridicata la una scazuta (in cazul vaselor metalice nu-i nicio problema doar ca va trosni caramelul cand se va contracta).
  Se pun formele la cuptor in bain marie si se lasa cam 45 de minute la foc moderat. Se scot si se racesc iar apoi optional se pot rasturna pe o farfurie sau nu, asa cum am facut eu.
  Poate o sa ti se para ca am pus prea putin zahar si prea putine oua, dar mie asa imi place si iese neteda, fina si gustoasa.

Crema de zahar ars in diferite forme termorezistente

P.s. #Miercureafaracarne a lui Daniel are gust de luni. Cum a facut asta nu poti afla decat daca ii citesti articolul.

Etichete: ,