Bastarda Istanbulului de Elif Shafak - review

Bastarda Istanbulului este al saselea roman al lui Elif Shafak si a doua carte scrisa de ea in engleza. 
  "Sorrow, melancholy, lament… these are easier to express in Turkish. Humour, irony, satire, paradox… much easier to express in English. Each language is equipped differently. 
Writing in English does not pull me away from Turkey; just the opposite, it brings me closer." 
Bastarda Istanbulului de Elif Shafak - rewiev

   Shafak s-a nascut la Strasbourg, si-a petrecut adolescenta la Madrid si Amman, iar acum isi imparte existenta intre Istanbul si LondraScrisul sau migreaza de la o limba la alta, de la un oras la altul, de la o tara la alta, de la un continent la altul, fiind multiculturalist si cosmopolitan ca si viata sa. In aceeasi categorie se regaseste si Turcia care este o tara a contrastelor, a culorilor, a miresmelor si a conflictelor, iar romanele lui Shafak aduc in prim-plan identitatea si libertatea de exprimare a individului.
Poza lui Elif Shafak de Zeynel Abidin
Elif Shafak by Zeynel Abidin

 Titlurile capitolelor cartii sunt ingredientele unei prajituri -ashure si se regasesc inserate in firul narativ. Chiar si ultimul capitol -cianura de potasiu, cea care cauzeaza moartea lui Mustafa este in acest caz un ingredient al ashure. 
  "Ashure era simbolul continuitatii si stabilitatii, intruchiparea zilelor frumoase care veneau dupa fiecare furtuna, indiferent cat de inspaimantatoare fusese aceasta."(pag 326)
"Acolo unde tatal lasa vanatai, mama il freca cu o farama de ashure, ca si cand desertul ar fi fost un fel de alifie" (pag 375)
Retea prajiturii ashure
Reteta completa de ashure
  Prajitura este un simbol, o reprezentare a amintirilor, iar metafora inghitirii ei de catre Mustafa ii va aduce acestuia reconcilierea cu trecutul pe care este atat de disperat sa-l uite.  
"Pe Mustafa Kazanci nu-l deranja prea mult sa se refugieze pentru totdeauna in America, de parca nu ar fi avut un pamant natal la care sa se intoarca, sau chiar sa duca o viata care mergea tot timpul inainte, fara nici un fel de amintiri, insa il deranja sa se transforme intr-un strain fara stramosi, intr-un barbat fara copilarie. De-a lungul anilor, existasera momente in care fusese tentat, in felul lui, sa se intoarca sa-si vada familia si sa dea piept cu omul care fusese odata, insa Mustafa descoperise ca lucrul asta nu era deloc usor si ca nu devenea mai usor cu varsta. Dandu-si seama ca era din ce in ce mai detasat de trecutul lui, rupsese in cele din urma toate legaturile cu el. Era mai bine asa. Atat pentru el, cat si pentru cei pe care-i ranise odata adanc. Acum America era casa lui. Desi, ca sa spunem adevarul, mai mult decat Arizona sau orice alt loc, viitorul era cel in care se stabilise si pe care-l numea casa lui- o casa cu usa din spate, ce dadea spre trecut, inchisa. " (pag 341)
O frantura din carte

  Destinul a doua familii, una turca si alta armeana este intretesut in mod tragic prin conectarea la un eveniment violent din trecut, genocidul armean. Romanul arata felul in care acest incident tragic rezoneaza pana in prezent, accentueaza necesitatea de a cunoaste trecutul, de a-l accepta si este intesat de simbolism. 
  Chiar daca substratul este dramatic, povestea este exuberanta si cufundata in gustul produselor gastronomice care reusesc sa treaca granitele nationale, neapartinand niciunui grup fiind multi-culturale. Romanul este intesat de caractere feminine, un fel de matriarhat infloritor ce include chiar personajul din titlu -Asya, o adolescenta turca incapatanata care-l adora pe Johnny Cash.
  La fel ca laureatul Premiului Nobel, Orhan Pamuk, in 2006 a fost adusa in instanta si Shafak  pentru infractiunea de insulta asupra caracterului turc si a riscat o inchisoare de trei ani datorita cuvintelor unuia dintre personajele sale.  Cazul a fost abandonat, dar romanul "Bastarda Istanbulului" in care aduce in prim-plan genocidul armean va ramane.
  Despre intriga romanului nu va dezvalui nimic, va las sa-l descoperiti singuri.


Publicat in 2013 de Polirom
Colectia Top 10+
Traducator: Ada Tanasa
Format: 106x180
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 432

Etichete: ,