Salata de muraturi la rece

#Miercureafaracarne #38
 Cum toamna si-a intrat de ceva timp in drepturi, nu pot trece usor peste cea mai comuna activitate a gospodinelor - punerea muraturilor.  Astazi am facut o reteta usoara ce nu necesista fierbere, dar care dureaza 24 de ore, in sensul ca se taie legumele cu o zi inainte si se lasa  24 de ore la macerat. Intervalul de timp nu este batut in cuie, ideea este sa aiba timp sa-si lase toate legumele zeama.

Ingrediente:

- 1 kg gogosari;
- 1 kg gogonele;
- 1/2 kg ardei capia;
- 4 morcovi;
-  o capatana de usturoi;
- 4 ardei iuti;
- 1 lingura sare;
- 400 ml otet;
- condimente (eu am cumparat de la Fuchs doua pliculete care contin seminte de mustar, seminte de marar, boabe de ienupar, cuisoare, foi dee dafin, ienibahar);
- 200 gr zahar.

Mod de preparare:

   Se taie in rondele morcovii, usturoiul, ardeiul iute; in feliute gogonelele, gogosarii si ardeiul capia, se adauga otetul, sarea, zaharul si condimentele si se amesteca toate intr-un vas. Se lasa la macerat 24 de ore.
   La inceput va fi putin lichid, dupa 24 de ore va fi suficient cat sa le acopere. Lichidul rezultat poate fi gustat si in functie de preferinte se mai poate adauga sare, otet sau zahar.
  Se pun legumele in borcane astfel incat lichidul sa le cuprinda in totalitate si apoi se capseaza. Borcanele se pun intr-un vas mai mare pe fundul caruia se aseaza un prosop, iar vasul umplut cu apa cat sa acopere 3/4 din borcane, se pune la fiert. Dupa ce a dat apa in clocot se ia vasul si se scot borcanele pentru a se raci.
   Se poate schimba combinatia de legume pastrandu-se insa cantitatea totala. Daca nu doriti sa puneti la fiert borcanele, se poate adauga un pliculet de conservant printre ingrediente. Fara fiert si fara conservant se va scurta intervalul de timp in care trebuiesc mancate, existand pericolul sa se acreasca prea tare si sa se moleseasca legumele.
   Inainte de va spune spor la treaba vad ca Brindusa a pregatit o paine cu cartofi si ceapa si Daniel are  #salatata  asortata.

Etichete: