8 obeliscuri egiptene in Roma


   Roma este faimoasa pentru o multime de lucruri: istorie, monumente de arhitectura, cultura, situri arheologice, arta, gastronomie, etc. Are mai multe straturi semnificative tesute intr-un oras modern, dinamic, unic si interesant. In timpul Imperiului a influentat intreaga lume cunoscuta pe atunci, apoi biserica catolice a detinut o pozitie dominanta stapanind chiar peste peste regi secole intregi. Fiind unul dintre cele mai vechi orase din lume nu te mai surprind siturile arheologice cu vechime ( 2600 de ani ) imprastiate prin oras, dar totusi constati ca sunt foarte multi monoliti sub forma de obelisc. Grecii le-au numit ὀβελίσκος si acest cuvant a trecut apoi in latina.
Cele 8 obeliscuri egiptene din Roma
  Obelisc este un monument inalt sub forma piramidala construit initial de egipteni si care simboliza pe zeul soare Ra. Se presupune ca partile superioare ar fi fost placate cu aur pentru  a reflecta lumina soarelui si a le face sa para ca emit ele lumina.
  Au fost vazute ca o raza de soare pietrificata, o reprezentare fizica a soarelui, dar si un mod de comunicare intre pamanteni si ceruri, amplasandu-se in fata mausolelelor sau templelor inchinate diferitelor zeitati pagane.
   Ele demonstreaza o ingeniozitate tehnologica uimitoare pentru a deplasa si ridica aceste monolite de piatra, chiar mai mare decat crearea lor. De acest fapt mi-am dat seama de abia in 2005 cand a fost returnat Etiopiei un obelisc ce se afla in Roma. Chiar impartit in trei bucati transportul sau a fost o adevarata incercare pentru tehnologia de astazi.
 Aparent simple, aceste monumente din piatra leaga doua mari civilizatii, cea egipteana de cea romana si au constituit un trofeu suprem pentru imparatii romani. Atunci cand Augustus a cucerit Egiptul in 30 i.Hr. si-a dat seama de importanta obeliscurilor in civilizatia egipteana si le-a stramutat in Roma ca semn al slavei cuceririlor sale. Cu acest scop in minte Augustus a plasat unul din obeliscuri in Circus Maximus si altul in Campul lui Marte ca gnomon (indicator) al unui cadran solar Horologium Augusti. Ulterior  Caligula, Diocletian, Domitian si Hadrian si-au insusit obeliscuri egiptene si le-au transportat la Roma.
Obeliscul de la Vatican   Aceste prazi de razboi au fost plasate strategic in Roma ca un fel de agenda politica, trecand peste simbolistica de cult si ramanand un simbol al puterii. Obeliscurile sunt simple,  dar servesc drept memento al Imperiu Roman, al imparatilor sai, a papilor, al crestinismului si al marilor faraoni din Egipt.
   Crucile de bronz si hainele pontificale care le inconjoara sunt rezultatul actiunii papilor din timpul Contrareformei. Au existat 6 papi care au reinviat fizic si simbolic obeliscurile care au fost gasite in mare parte bucati, intre sec 16-18, si care au urmarit sarbatorirea triumfului crestinismului asupra paganilor.
   Papa Sixtus V (1585-1590) a avut viziunea de a crea un oras accesibil pelerinilor si a restaurat si mutat 3 obeliscuri in fata a trei biserici mari: Sfantul Petru, Santa Maria Maggiore, Sfantul Ioan din Lateran si pe al 4-lea l-a instalat in Piazza del Popolo, la intrarea de nord a orasului. Obeliscurile au conectat obiective majore ale orasului si au ajutat la orientarea pelerinilor astfel incat sa poata sa se deplaseze mai usor .
   Dintre toate obeliscurile ce au infrumusetat Egiptul antic doar 28 mai sunt astazi in picioare si din acestea 8 sunt in Roma. Patria faraonilor se poate lauda cu un numar mai mic de obeliscuri, exista doar 6 in Egipt.

   1. Obeliscul din Piata San Pietro 
     Este un bloc de porfir inalt de 25,5 m (cu baza 41m) ridicat de faraonul Nencore III la Heliopolis, in Egipt, in secolul 7 i.Hr. La Roma a fost adus de catre Caligula (37 AD) si plasat in ceea ce a fost numit peste doar cativa ani Circul lui Nero. A fost mutat in locul actual de Papa Sixtus V in 1586.  Este singurul obelisc care sta in piciore de cand a fost plasat in Roma. Exista o legenda cum ca globul de bronz din varful sau ar fi continut cenusa lui Iulius Cesar sau fragmente din crucea lui Hristos, dar in 1740 aceste supozitii au fost infirmate. Tot legenda spune ca la poalele sale au murit multi crestini printre care si Sfantul Petru. Pe baza sa sunt incrustate formule exorciste.
Obeliscul Lateran

 2. Obeliscul din Piata San Giovanni in Laterano 
Obeliscul Flaminian
  Este cel mai vechi si cel mai inalt obelisc din Roma 32,18m (cu baza 45,7 m). Realizat din porfir in sec 15 i. Hr. la porunca faraonului Thutmes III (mare prigonitor al evreilor) pentru Templul Amon din Teba, a fost adus la Roma de catre Constantiu al II-lea in 357AD si plasat initial in Circus Maximus. Papa Sixtus V l-a pozitionat in locatia actuala datorita mutarii statuii ecvestre a lui Marcus Aurelius.



3. Obeliscul din Piazza del Popolo (Flaminio)

  Este cel de-al doilea cel mai vechi obelisc din Roma, fiind adus de Augustus in 10 i.Hr. de la Templul Soarelui din Heliopolis si plasat in Circus Maximus. Locul de astazi i-a fost harazit de acelasi Papa Sixtus V, in 1589. Are 24 m, iar cu baza ajunge la 36,5 m.
Acest obelisc isi spune povestea prin mesajul lui Seti I:
"RA, voi da ție toate pământurile și țările străine cu restul inimii, rege al nord si sud ... " sau hieroglifele lui lui Ramses al II-lea care il compara pe tatal sau cu diversi zei. 




Obeliscul Minervei
4. Obeliscul din Piazza della Minerva
    Cel mai mic obelisc se afla in fata Bisericii Santa Maria Sopra Minerva, este din granit roz si are 6 metri, aproape 13 cu tot cu baza. A fost facut in timpul faraonului Aprie in sec 6 i. Hr si adus din micul oras antic Sais la Roma de catre Domitian pentru a fi plasat in Templul lui Isis, dupa care i s-a pierdut urma descoperindu-se de abia in 1665 langa manastirea dominicanilor. 
Templul a fost identificat gresit ca fiind al Minervei si de aici bazilica a fost numita Santa Maria sopra Minerva. Papa Alexandru VII a comandat un piedestal celebrului Bernini si obeliscul a fost ridicat in piata in 1667.
I s-a adaugat un soclu dupa un proiect de Bernini, astfel ca astazi poate fi vazut cum sta pe spatele unui elefant dragut “Pulcino".


5. Obeliscul din Piazza di Montecitorio
  Ridicat de Psamtik al II-lea in sec 6 i. Hr. in onoarea zeului Ra (de aici si numele de obelisc solar) este din granit si are 22 m (34 impreuna cu baza). A fost adus de catre Augustus in 10 i. Hr. de la Heliopolis impreuna cu cel Flaminian pentru a forma gnomonul unui cadran solar. Plasat initial in Campul lui Marte s-a prabusit dupa un incendiu si a fost ingropat timp de secole pana cand a fost redescoperit si mutat de Papa Pius al VI-lea in fata Palatului Montecitorio in 1792.
Obeliscul din Piazza della Rotonda



6. Obeliscul din Piazza della Rotonda
   Asezat astazi in fata Pantheonului, a facut initial parte dintr-o pereche de obeliscuri din granit roz amplasate in fata templului lui Ra din Heliopolis (perechea sa este obeliscul Matteiano). A fost ridicat de Ramses al II-lea sec 13 i. Hr si adus la Roma de catre Domitian pentru a fi amplasat in Campul lui Marte. A fost gasit in 1665 langa biserica Santa Maria sopra Minerva si mutat deasupra fantanii realizate de catre Giacomo della Porta dupa un proiect de Filippo in 1711 si la ordinul Papei Clemet al XI. Are doar 6 m inaltime dar incluzand baza si crucea ajunge la 13 m.

Obeliscul Dogali

7. Obeliscul Dogali 
   Langa Baile lui Diocletian vei vedea alt obelisc care facea pereche cu altul ridicat de Ramses al II-lea la Heliopolis, obelisc ce astazi se afla in Gradinile Boboli din Florenta. Astazi comemoreaza Batalia de la Dogali ( 26 ianuarie 1887) in razboiul african din Eritreea. A fost gasit in 1883 de catre Rodolfo Lanciani langa Biserica Santa Maria sopra Minerva si a fost mutat langa statia Termini pe Via delle Terme. Are 6 metri inaltime si pana in 1964 a fost impodobit cu Leul de Bronz al lui Iuda, adus de la Addis Abeba in timpul ocupatiei italiene a tarii (1936- 1941) si care a fost apoi returnat Etiopiei.


8. Obeliscul Matteiano
  Este un obelisc mic de 12,23 m ce dateaza din vremea lui Ramses al II-lea si face parte tot dintr-o pereche ce a impodobit Templul lui Ra din Heliopolis.A fost adus la Roma de Domitian si plasat in Templul kui Isis din Campul lui Marte. A fost gasit in sec 14 si ridicat langa Santa Maria in Aracoeli ca apoi sa fie donat lui Ciriaco Mattei in 1582 care l-a plasat in gradina vilei sale - Vila Celimontana -de pe dealul Caelian.


  Daca ai planificat o calatorie la Roma, vizitarea obeliscurilor egisptene, romane sau moderne este o necesitate pentru orice calator interesat de cultura.



Etichete: , , ,