Cartofi Wedges

Cartofi Wedges
varianta mea
Cartofi Wedges excesiv de crocanti
varianta: Nu faceti ca ei!:))
    In #Miercureafaracarne am hotarat sa postez o alternativa mai sanatoasa a cartofilor prajiti si anume cartofi wedges. 
 Sunt deliciosi, usor de preparat, se fac relativ repede si sunt mult mai sanatosi decat varianta junk food. I-am mancat in diverse versiuni, cu mai multe sau mai putine calorii, in functie de preferinta bucatarului, dar ultimii mancati in Lefkada au pus capac, la modul ca nu faceti ca ei. Desi am mancat cateva feluri excelente la o taverna in Nidri ( pestele Maiatiko pe gratar cu sos de lamaie a fost bestial), cu cartofii wedges au dat-o in bara, iar eu m-am incapatanat sa-i comand in doua zile consecutive, in speranta ca prima data i-au uitat un pic mai mult in cuptor.   Mai vazusi! Asa ii faceau ei in mod normal, uscati cat sa-ti cada plombele daca iti puneai mintea cu ei. 

Ingrediente Cartofi WedgesIngrediente:
- 6 cartofi;
- 5 catei de usturoi;
- putin ulei (eu am folosit de masline);
- oregano;
- sare;
- piper;
- boia de ardei;


Mod de preparare:
     Inainte de a taia in forma de pene cartofii, acestia trebuiesc spalati bine pe coaja, eventual frecat putin pentru a indeparta toata murdaria.  Nu-i neaparat necesar sa pastrezi coaja la cartofi, dar eu am impresia ca astfel arata mai bine si parca au si alt gust. Penele pot fi rezultate din taierea cartofului in oricate sectiuni doriti, numai sa nu fie prea mari pentru ca nu se coc uniform si nici prea subtiri pentru ca vor fi prea uscati. Se inmoaie penele de cartofi in apa calda (cateva minute) pentru a se scapa de excesul de amidon sau eventual pot fi fierte timp de 5 minute. Cu cat scade continutul de amidon, cu atat vor rezulta cartofi mai crocanti. Dupa ce i-ai fiert sau inmuiat in apa calda, se pun pe un prosop de hartie pentru a se usca. Se pot usca la aer sau pe o foaie de copt in cuptorul usor incalzit. 
  Inainte de a fi introdusi in cuptor se stropesc cu ulei, sare, piper, boia de ardei, coriandru sau alte condimente preferate. Eu am un recipient cu ulei care promite ca fiecare puf contine o calorie, asa ca am numarat 30 de pufuri pana am fost multumita de cum aratau cartofii. 
 Pentru a mai scadea din calorii si grasimi se poate inlocui uleiul cu un lichid la care sa adere condimentele (suc de lamaie, portocala, grapefruit sau poti incerca cu putin otet balsamic) sau dupa ce sunt scosi din apa calda cartofii nu se vor usca complet, ci doar se vor zvanta. 
 Se amesteca bine cartofii cu condimentele si se distribuie uniform intr-o tava. Exista o tava speciala pentru a pregati acesti cartofi (are niste fante care permit mai bine aerului cald sa cuprinda feliile de cartofi), dar eu nu am asa ceva si nici nu cred ca o sa-mi cumpar vreodata pentru ca nu mi se pare neaparat necesar.
Date nutritive conform myfitnesspal  Am uitat sa precizez ca ar trebui preincalzit cuptorul inainte de a introduce tava cu cartofi. Cartofii se intorc de vreo trei ori in timpul coacerii pentru a micsora timpul de coacere si a fi uniform copti. Atunci cand sunt usor rumeniti si se banuieste interiorul pufos, se pot scoate din cuptor. Practic daca pot fi strapunsi usor cu furculita sunt tocmai buni de mancat.
  Daca ti-au mai ramas cativa cartofi de la masa anterioara  se pot reincalzi usor si nu-si pierd din calitati. 
  Despre caloriile continute imi este greu sa ma pronunt datorita diversitatii de soiuri de cartofi. Daca alegeti cartofii dulci ca baza, sigur si caloriile vor fi mai multe, dar in medie o portie de cartofi normali va contine intre 110-150 de calorii/ 100 grame. In poza alaturata, a site-ului myfitnesspal, am gasit urmatoarele valori nutritive pentru cartofii wedges preparati in casa.
  Alege sa pregatesti bucate mai sanatoase si mai ales nu uita de proiectul ASBO "Miercurea fara carne"!
   Astazi a postat Brindusa o delicioasa placinta cu dovleac, iar Daniel ne-a pregatit iar #salatata si ne face trecerea intre anotimpuri cu o pizza Quatro Formaggi. 


Etichete: , , ,