Lara Croft, de Dolj, in cautarea SSD-ului perfect

   Ca si Lara Croft, modul in care-mi folosesc PC-ul trece prin mai multe metamorfoze: de la basic business, la blog, apoi la gaming, dar fara a  exclude niciuna din experientele anterioare. 
  PC-ul meu incepe sa aiba un caracter fascinant,  se reincarneaza in functie de cum vreau sa-l simt, in speta mai rapid. Ca si Lara vreau sa elimin toate barierele, sa subtiez sticla intre mine si lucrurile pe care le fac prin intermediul sau, asa ca  mi-a trebuit un nou dispozitiv de stocare.
logo mediadot
  La ultimul proiect  era sa o dau rau de tot in bara, noroc ca am apelat la acest magazin online. Dupa ce ca am primit datele proiectului destul de tarziu, nu-mi venea in minte nicio rezolvare si nici PC-ul nu ma ajuta.  Nu stiu cum pot unii sa creada ca proiectarea este o chestie care poate fi incadrata intr-un interval fix de timp. Orice proiect incepe cu un concept, daca nu-l poti imagina, nu-l poti crea, e simplu. Trebuia sa gasesc repede conceptul, sa trasez design-ul mecanic, sa fac desenele detaliate si asta in conditiile in care de-abia porneam sistemul, stoca aplicatiile si fisierele personale.
 Cum sa tii pasul cu cele mai noi standarde si tehnici de modelare 3D, cum sa dezvolti noi produse sau sa imbunatatesti cele existente, sa automatizezi liniile sau modelele industriale, daca nu te ajuta PC-ul?
logo Hyperx Bine ca PC -ul este un dispozitiv modular care poate fi oricand imbunatatit prin componente noi, mai puternice. Initial am incercat sa cresc viteza la copiere si scrierea de fisiere crescand viteza de rotatie a platanelor, dar la sfarsit castigul obtinut a palit in comparatie cu zgomotul componentelor mecanice care-mi inebunea urechile, ca sa nu mai spun de consumul crescut de energie tradus in caldura excesiva. In cazul transferului de fisiere mari( muzica, MP3, poze, filme) viteza de transfer a hard disk-ului era suficient de mare, dar daca porneam o aplicatie, transferam mai multe fisiere simultan, voiam sa fac pe Lara Craft sau sa modelez 3D, sa fac un serviciu de design parametric, timpul de acces era o limitare serioasa. Aici intervine avantajul SSD-urilor ce il constituie timpul de acces si nu viteza de transfer. 
 Credeam ca HDD-urile sunt alegerea ideala si asta din punctul de vedere al raportului pret/GB, mai ales ca eu aveam nevoie de cantitati mari de stocare, dar nu luasem in calcul ca in timp preturile la SSD-uri au scazut. Am studiat argumentele pro si contra, dar in final m-au hotarat noile oferte SSD si am achizitionat HyperX Predator.


Pro
Contra
SSD
Preturile de achizitie sunt in scadere si capacitatile de stocare incep sa aiba valori decente pentru sistemele de operare si aplicatii.
(Pentru a contracara pretul mare este un lucru normal sa folosesti un SSD ca o unitate de boot pentru a organiza sistemul de operare si aplicatiile, iar un HDD pentru a organiza fisierele de date)
Pretul mai mare decat HDD, motiv pentru care cele mai multe PC cu SSD au doar cateva sute de GB de stocare.
Pentru majoritatea oamenilor cu bugete medii un SSD peste 512GB depaseste gama de pret.
Genereaza putina caldura datorita memoriei flash si lipsa partilor in miscare.
Performanta si fiabilitate deoarece nu au parti in miscare, SSD-urile folosesc memorie flash pentru a stoca date.
(Astfel se elimina practic latentele de rotatie asociate cu HDD-urile.)
SSD-urile sunt mai mult de 20000% mai rapide decat HDD-urile de inalta performanta. Aceasta inseamna ca programele pot rula mai rapid mai ales pentru cele care acceseaza cantitati mari de date.
Ex: HyperX® Predator SSD
Compressible data transfer (ATTO) 240GB — 1400MB/s read and 600MB/s write 480GB — 1400MB/s read and 1000MB/s write Incompressible data transfer (AS-SSD and CrystalDiskMark) 240GB — 1290MB/s read and 600MB/s write 480GB — 1100MB/s read and 910MB/s write
Greutate mica
Ex: HyperX® Predator SSD
10g (M.2) 73g (with HHHL adapter – standard bracket) 68g (with HHHL adapter – low-profile bracket) HyperX® Predator SSD
SSD= 0dBA Nu genereaza zgomot
Nu sunt afectate de magnetism
SSD utilizeaza mai putina energie decat un HDD standard, ceea ce inseamnă un consum mai mic de energie in timp iar pentru laptop-uri o crestere de viata a bateriei.
Ex: HyperX® Predator SSD
1.38W idle / 1.4W avg / 1.99W (MAX) read / 8.25W (MAX) write

Date: http://www.kingston.com/en/ssd

 Solid -state drive-urile HyperX sunt niste creaturi ciudate, de genul celor pe care le intalneste Lara in calea sa spre orasul pierdut Kitezh, ele stocheaza secrete surprinzator de complexe si fac computerul sa se simta mai rapid.
 Promotii SSD Kingston nu gasesti oricand, dar am avut noroc, am gasit un pret extraordinar la HyperX Predator SSD, plus ca livrarea mi s-a facut chiar in aceeasi zi. Fara SSD ma luptam cu impactul proiectului devenind ca si Lara un pic paranoica, brusc dispusa sa fac orice numai sa termin totul la timp. Utilizand eficient si adecvat noul meu HyperX Predator SSD am putut sa folosesc setul meu de instrumente de redare si detaliere 3D realizand desene tehnice foarte precise intr-un timp record, astfel ca am predat proiectul cu o zi inainte de deadline. Ghici ce am facut a doua zi? 
Lara Croft, de Dolj, in cautarea  SSD-ului perfect
 M-am jucat Lara Croft in Rise of the Tomb Raider, ultima varianta. Colegilor nu le vine sa creada, dar mie cele mai bune idei imi vin jucand jocuri. Daca sunt instalate pe SSD jocurile se incarca mult mai repede, iar trecerea de la un nivel la altul se face incomparabil mai repede, asa ca SSD-ul HyperX este o componenta esentiala a unui PC cu jocuri moderne. Acum cu sistemul de operare si aplicatiile stocate pe SSD, Windows porneste mult mai repede decat ai zice: Peste! 
 Proband functionalitatea programelor mele de desenat si a jocurilor pe SSD nu mai doresc sa ma intorc vreodata la hard disk. Regele pietii de memorii a folosit cunostiintele sale in memorii flash realizand o gama de unitati SSD competitive, iar vestea grozava este ca cel mai nou produs al sau - HyperX Predator cu controler 88SS9293 Marvell ce utilizeaza patru latimi de banda oferite de PCIe, a capatat viteze stelare catapultand de pana la trei ori mai mult decat performanta SATA3, plus un latency mai mic pentru PC-urile performante. Noul SSD rezista la vibratii 20G si este antisoc (caderea notebook -ului  nu mai este echivalenta cu pierderea datelor), ceea ce inseamna ca este potrivit pentru dispozitive care sunt folosite in conditii dificile.
  M-am convins ce face un SSD sa fie cel mai bun: gasirea unui echilibru intre performanta, fiabilitate si pret, iar Kingston a reusit de minune sa gestioneze acestea.



Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.

Etichete: , , ,