Europa Season - saptamana a patra - Polonia


   In cadrul amplului proiect Europa Season, saptamana a patra a fost rezervata Poloniei, iar datorita faptului ca pe 11 noiembrie a fost Ziua Independentei Poloniei, ne-a onorat orasul chiar excelenta sa ambasadorul Poloniei in Romania, Dl Marcin Wilczek. 
 A fost o saptamana plina de evenimente organizate de Filarmonica Oltenia Craiova impreuna cu Centrul de Limba si Cultura Poloneza din cadrul Universitatii din Craiova si Ambasada Republicii Polone la Bucuresti. Noi, echipa ASBO Asociatia Bloggerilor Olteni ca in fiecare saptamana am participat la toate manifestarile saptamanii.
  Luni 09.11 a avut loc la Filarmonica Oltenia sala "Filip Lazar" prezentarea dirijorului Jacek Rogala, director si dirijor al orchestrei Philharmonic Orchestra din Kielce.
  Marti 10.11 a avut loc la Muzeul de Arta un microconcert sustinut de catre pianistul Andrzej Karalow, student la "Fryderyk Chopin" Universitatea de Muzică din Varșovia.
In program:
   Pawel Szymanski - Two etudes for piano
   Brahms - Sonata n. 3 op. 5 - Arthur Rubinstein
   F. Chopin- Nokturn Fis-dur op. 15 nr 2, Mazurki op. 7  
Europa Season - saptamana a patra - Polonia
  Joi 12.11 la sala "Filip Lazar" a avut loc un "Dialog deschis" cu muzicienii din Polonia: Jacek Rogala (dirijor) și Patrycja Piekutowska (vioară player), urmat de o degustarea de vinuri si branzeturi "Branzeturi cum se ...cuVin!" organizata de Asociatia Bloggerlor Olteni.
expozitia Parcuri Nationale din Polonia  Vineri 13.11 ora 12 in holul central al Universitatii din Craiova a fost vernisata in prezenta excelentei sale ambasadorul Poloniei in Romania Dl Marcin Wilczek, a directorului Parcului Naţional Karkonoski din Polonia domnul Andrzej Raj si a Magdalenei Filary conducatoarea Centrului de Limba si Cultura Poloneza din Craiova, expoziția "Parcuri Naționale din Polonia". Aceasta expozitie o puteti urmari pana in data de 26.11. 2015 si cuprinde peisaje din 23 de parcuri poloneze.
  La ora 13:00 a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori de catre oficialitati la mormintele polonezilor de la Cimitirul Catolic din Craiova, iar apoi s-a  vizitat Centrul de Limba si Cultura Poloneza din oras.
  Craiova a insemnat foarte mult pentru Polonia, aici au fost adapostiti multi refugiati polonezi ce si-au parast tara in urma izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar Muzeul de Arta a gazduit in timpul aceluiasi razboi pe  presedintele Poloniei si comandantul sef al fortelor armate poloneze, chiar daca la acea vreme Romania era aliata Germaniei.
Seara a urmat concertul propriu-zis ce a cuprins:
    Stanisław Moniuszko: "Fairy Tale" Overture (primă audiție) 
    Mikołaj Górecki: Concertul-Notturno pentru vioara si orchestra de coarde (primă audiție)
    Mieczysław Karlowicz: "Eternal Songs", poem simfonic pentru orchestră, Op. 10
concertul Europa Season

  A urmat o receptie organizata cu ocazia Zilei Independentei Poloniei la Muzeul de Arta. 

Receptia cu ocazia Zilei Independentei Poloniei

“Vă mulţumesc frumos pentru primire. Mă bucur foarte mult că pot să fiu în Craiova cu ocazia Zilei Poloniei. Este prima mea vizită în afara Bucureştiului după ce am preluat mandatul de ambasador. Este o vizită foarte importantă din mai multe motive: în primul rând istorice. După cum ştiţi, în Craiova, mulţi polonezi şi-au găsit adăpostul după al doilea război mondial, aici şi-a găsit adăpostul Guvernul Poloniei în frunte cu preşedintele Poloniei. Din punct de vedere cultural, în Craiova este posibilitatea de a învăţa limba polonă şi astăzi vom avea ocazia de a prezenţa locuitorilor Craiovei inclusiv muzica poloneză. Şi din punct de vedere economic, nu numai autobuzele poloneze Solaris sunt în Craiova, dar şi o firmă poloneză este prezentă în Craiova, cea care produce ţiglă şi care angajează personal român şi sperăm că vom colabora în continuare la fel de bine pe plan economic”, 

a declarat ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek.

Etichete: , , , , , , ,