Armonie si contrast

   "Nu exista culori urate, numai raporturi gresite!" spun pictorii, dar ce ati zice daca ar fi fraza unui sommelier? Mie mi se pare normal, orice vin isi gaseste un partener cu care genereaza armonie, dar mai rar si un efect de sinergie. Am probat acest efect pozitiv amplificat la evenimentul "Branzeturi cum se... cuVin" care-si doreste o educare gastronomica a iubitorilor de vin si branzeturi din Craiova.
Afis eveniment

  Efectul obtinut a fost mai mare decat suma efectelor produse de doi factori: branza Roquefort de la Delaco si Merlot - Terase Danubiene de la Vinarte. E drept ca poate a contribuit si restaurantul Le Baron  care a gazduit evenimentul sau creatorii lui: Dictionarculinar.ro si ASBO (Asociatia Bloggerilor Olteni).
Armonie si contrast
   Este primul eveniment dintr-o serie de degustari ce se va intinde pe trei ani si care va avea ca partener constant pe Delaco alaturi de diverse vinuri din podgoriile oltenesti. 
  Informatiile despre soiurile de struguri si vinurile de referinta din  podgoriile domeniilor Vinarte ne-au fost dezvaluite de Costel Cainamisir, National Sales Manager Vinarte, Iustin Urucu, oenologul sef Vinarte si de somelierul sef de la Casa Vinarte, Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor din Romania.
  Despre branzeturile unuia din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania: Delaco, ne-a  istorisit  Alin Sintimbrean, autorul DictionarCulinar.ro.
Combinatie reusita branzovineasca
  Desi au fost prezentate sapte fericite imperecheri branzovinesti, de departe preferata mea a fost branza Roquefort si Merlot Terase Dunarene.
   Roquefort este o branza populara franceza, favorita imparatului Charlemagne. In Franta, este numita  branza regilor si preotilor.  Branza Roquefort este fabricata din lapte nepasteurizat de oaie, usor umeda si se rupe usor in bucati mai mici. Tipul sau este semi-moale si este obtinuta artizan prin maturarea naturala timp de 5 luni cu mucegai albastru in pesterile din jurul Roquefort-sur-Soulzon. Iubesc aceasta branza Roquefort usor de remarcat datorita aromei sale ascutit picanta, gustului sarat sau  texturii bogate si cremoase.
  Vinul din gama HoReCa, Terase Danubiene Merlot, produs si imbuteliat la Crama Starmina -Vinarte ce are ca soiuri componente: Merlot 95%, Cabernet Sauvignon 5%,  a fost ales sa se imperecheze cu faimoasa branza Roquefort. Gustul sau sec, puternic si echilibrat, cu taninii rotunzi si post-gustul lung  a echilibrat intr-un efect sinergic branza. La o privire nu as fi zis ca se potrivesc, amandoua au un miros intens, note de condimente si sunt puternice, seamana prea mult. Cred ca aici s-ar potrivi teoria culorilor primare, deoarece prin amestecarea celor doi factori:  unul cu usoare vinisoare albastrii si altul de-un rosu rubiniu intens cu reflexe purpurii, a dat papilelor mele gustative o culoare noua care se apropie de cea a fericirii. Aceasta culoare si-a cerut dreptul de lider si nu am putut sa nu il acord. Mi-a facut placere, mi-a stimulat simturile, trairile si m-a buimacit pentru ca nu am inteles cum starea mea era asociata acestei noi culori in mod involuntar. Se pare ca fara sa constientizam motivul pentru care o facem, avem tendinta sa ne coloram viata.
Abia astept urmatoarea degustare!








Etichete: , , , ,