A fi sau a nu fi ...paros!



  Ernest Hemingway a spus: "Fericirea la oamenii inteligenti este cel mai rar lucru pe care il stiu." Primul la care ma gandesc este chiar el, pentru ca Hemingway s-a sinucis, deci pare a fi o legatura intre inteligenta si starea de spirit. In trecutul nu foarte indepartat se credea ca cei cu IQ mare au inclinatii spre depresie sau stari de rau ca apatia, anxietatea. Astazi se pare ca cercetatorii americani au descoperit altceva, o legatura intre parul de pe corp si gradul de inteligenta.... la femei. Se pare ca cele care au capacitatea de a rezolva situatii nou-aparute si dificile cu ajutorul experientei, adica care au IQ-ul mare, sunt mai paroase. Acum parca se leaga cu ce spune Hemingway, parul in surplus chiar are tendinta de a te duce la disperare. 
A fi sau a nu fi ...paros!
  Eu nu pot decat sa spun ca am un coeficient de inteligenta peste medie si le dau dreptate tuturor:)).
 Aceiasi cercetatori inca studiaza corelarea pilozitatii barbatilor cu gradul de inteligenta, dar studiile de pana acum nu au fost concludente, Einstein se pare ca nu avea par corporal. Un psihiatru Dr. Aikarakudy Alias, a constatat ca 45% din medicii stagiari de sex masculin sunt foarte parosi in comparatie cu 10% din oameni in general.
 Asa ca daca auziti ca e medic stagiar, fugiti! Daca aveti in program sa mergeti la strand alegeti ca partener un boxer, alt sportiv sau mai bine un politist.
   Mai am un sfat legat de epilat si e valabil pentru ambele sexe, daca vrei sa te epilezi sa nu incerci sa te ametesti la gandul ca vei fi cat de cat tranchilizat si nu vei mai simti durerea. As, nu bate degeaba barurile ingurgitand cantitati mari de alcool fiindca alcoolul deshidrateaza, iar o piele deshidratata inseamna o piele sensibila si o experienta neplacuta la epilare. Bea mai bine doi litri de apa si vreo doua cafele, fa-ti cruce si ai facut primul pas spre idealul de frumusete.
 Te-am speriat?
 Nu cred, istoria indepartarii pilozitatii de pe corp incepe din Egiptul Antic, din anul 3000 i.e.n.

 Egiptenii sunt precursorii multor ritualuri de frumusete, asa ca au investit timp si pentru indepartarea parului. Corpul complet fara par ( doar sprancenele si genele au scapat, parul de pe cap nu a avut norocul acesta fiind ras) era considerat a fi sinonim cu tineretea si frumusetea.
  In Grecia sportivii  de la Jocurile Olimpice antice concurau goi, asa ca isi epilau tot parul corporal. Parul pubian era considerat necivilizat si acesta este motivul pentru care lipseste din statuile grecesti.
  Din anul 27. i.e.n, din  timpul Imperiului Roman, lipsa de par de pe corp a fost considerata un semn de clasa.
  Trecand in era noastra, in jur de anul 500, Sunnah (inregistrarea verbala a invataturilor lui Mahomed) sfatuia toti musulmanii, atat barbati cat si femei sa indeparteze parul de sub axile si ombilic. Au urmat secole intunecate cand singurul motiv de a scapa de par l-au constituit paduchii.
  Pe la 1850 potrivit legendei, victorianul critic de arta John Ruskin a fost oripilat cand a descoperit in noaptea nuntii ca sotia lui avea par corporal in exces, incat nu a consumat casatoria. Se pare ca avea un ideal feminin bazat pe modul in care aratau statuile antice grecesti si nu si-a dat seama ca o femeie poate fi la fel de paroasa ca si el. Istoria nu consemneaza insa cate femei au fost oripilate sa constate ca proaspatul sot arata fix ca o maimuta.
  Din 1900 hainele au inceput sa se scurteze, asa ca s-a impus indepartarea parului in surplus. In 1970 au aparut bikinii si in 1980 s-a nascut moda braziliana. 
  La aproape 200 de ani de la intamplarea lui Ruskin parul inca constituie un subiect de dezbatere feminista, ele argumenteaza citand "autonomia corporală" ca toata lumea ar trebui sa fie libera de constrangeri corporale gen indepartarea pilozitatii. Miscarea s-a nascut cam odata cu oripilarea lui Ruskin, asa ca nu m-ar mira sa aud ca nevasta sa a fost una din precursoare.
  Femeile fac unele lucruri destul de nebune pentru a atinge standardele moderne de frumusete: incalta pantofi suprainaltati care cauzeaza lucruri teribile picioarelor, poarta sutiene care strang si imping sanii in conformatii ciudate, se machiaza pentru a ascunde imperfectiunile pielii, isi vopsesc parul in culori nenaturale si au obiceiul sa-si smulga parul de pe corp.
  Daca vechii egipteni si romanii, vedeau in prezenta parului pe corp o indicatie de apartenenta la clasa sclavilor, azi numai factorii geografici decid daca esti sau nu sclav al indepartarii parului.
   Intrebarea fundamentala este daca societatea decreteaza unde ar trebui sa fim cu par si unde nu?
  Ce ma mai linisteste e ca de la inceputul noului mileniu "tirania" de indepărtare a parului nu mai este un aspect exclusiv feminin, barbatii simt si ei presiunea. Saloanele de infrumusetare pentru barbati sunt in plina expansiune pentru a satisface schimbarea barbatului modern. Era lui Burt Reynolds cu blana s-a dus si au aparut baietii metrosexuali. Daca barbatii sunt traumatizati de gambele paroase de sex feminin si femeile sunt impresionate negativ de pachetul: gambe, piept si spate paros. Cercul deschis de John Ruskin s-a inchis si cuplurile angajate intr-o intalnire "blana la blana" pot fi de acum la egalitate, ori amandoi blanosi, ori ambii cu pielea neteda ca obrazul unui copil.
tipuri de ceara
 Aviz pentru doamne: daca domnul da inapoi de la o padure amazoniana ingrijita si asteapta o pista de aterizare braziliana il puteti trimite sa se ambaleze in ceara.
  Dupa mine ingrijirea parului: parul de pe cap, sprancenele sau de oriunde altundeva, arata ca-ti pasa de aspectul tau.  De asemenea ai si toata libertatea din partea mea sa sari gol pe un cactus, dar asta nu inseamna ca ar trebui s-o faci.  Este o chestiune de alegere.
  In prezent exista mai multe sisteme de indepartare a parului si tot mai multi oameni sunt interesati de un mod eficient de a elimina parul de pe corp, insa la baza ramane tot epilarea cu ceara care exista si acum 3000 de ani. Au aparut doar noi produse de epilare cu ceara sau accesorii de epilat, imbunatatindu-se cele vechi in performanta, astfel incat sa permită eliminarea parului pe toate tipurilor de zone, reducerea durerii si a riscului de deteriorare a pielii noastre.   Acum exista ceara roz depilatoare cu dioxid de titan pentru piele hiper-sensibila (recomandata si pentru zone intime), ceara  verde cu aloe vera pentru piele uscata, ceara galbena cu miere potrivita oricarui tip de piele, in diferite moduri de prezentare: traditionale, perle sau discuri.
  Nu stiu daca anticii au avut problema asta, insa am si eu o intrebare:
 Cum procedezi daca vrei sa-ti faci un tatuaj intr-o zona cu pilozitate marita?
 Te epilezi, insa cum?
 Tatuajul a fost practicat pe tot globul inca din neolitic după cum reiese din resturile mumificate de piele sau din arta antica si fiindca moda e ciclica, acum trece printr-un reviriment.  Parul des tinde sa actioneze ca un ecran si poate impiedica vederea clara a tatuajului. Desigur, ai putea fi creativ si folosi  cresterea  parului, ca parte a design-ul tatuajului, ceea ce l-ar face atractiv, dar daca nu esti suficient de creativ iti ramane varianta epilatului.
  Cineva, barbat si nu-i dau numele, dar se stie el, si-a facut un tatuaj. A fost simplu, artistul l-a ras pe gamba si apoi a desenat tatuajul. Actiunea nu a fost foarte dureroasa pentru ca gamba este o zona mai putin sensibila, insa frumusetea a venit la o luna cand s-a dus sa se epileze.. pentru prima oara.   Experienta s-a dovedit una horror. De atunci nu mai suporta mirosul de ceara, asa ca s-au dus zilele romantice la lumina calda a lumanarilor, acum acestea ii amintesc de teroare. Si in somn mai simte fiecare fir de par cum ii paraseste fiecare foliculul si pe masochista care parca ii lua strat dupa strat de piele, ca apoi sa continue cu indepartarea firelor rebele cu ajutorul pensetei. A comparat salonul cu un abator, esteticiana cu un macelar si el cu un pui nevinovat. La partea cu puiul subscriu deoarece apoi am fost la mare si combinatia de soare, mare si nisip l-au facut sa semene cu un meniu Romanian Fried Chicken. Restul verii a umblat numai cu pantaloni lungi, mai ales ca avea mereu o senzatie de mancarime. Banuiesc ca are o toleranta scazuta la durere sau o fi fost  din cauza starii de tensionare de la serviciu, dar mi-l si imaginez cu mainile dur inghetate si albe, intr-o stare asemanatoare rigor mortis de la forta cu care se prinsese de masa de epilat. Cred ca s-a intrebat mereu daca face parte din impartasirea unei tactici de razboi sau daca este cumva filmat cu camera ascunsa. 
  Eu daca fac aceasta operatie de ani de zile nici nu-i mai dau importanta, mi se pare ca ma duc mai mult sa socialize, nu mi se pare incomod nici fizic si nici social. Problema in cazul lui cred ca a fost alta, tatuajul trece prin etape diferite ultima dintre ele fiind peelingul. Dupa aceea pielea incepe sa se regenereze si  va produce un nou strat protector peste tatuaj. In functie de tatuaj si de capacitatea propriului corp de vindecare se poate trece la epilare, dar nu inainte de a se face un mic test: inchide ochii si pipaie cu varful degetelor tatuajul. Tatuajul trebuie sa se simta la fel ca pielea din jur, nu trebuie sa-ti dai seama unde incepe si unde se termina acesta. Pielea trebuie sa fie fara umflaturi, cruste dure sau orice neregula a pielii, numai atunci poti trece la epilare. Uneori pielea tatuata poate fi inflamata usor chiar cateva luni, lucru ce poate fi frustrant plus senzatia de mancarime. 
  Nu va faceti griji, barbati, a scapa de parul  nedorit este mai usor decat va imaginati. Vedete precum David Beckham contribuie la tendinta de epilare a barbatilor. Sa nu credeti ca numai metrosexualii, barbatii gay sau sportivii fac aceasta operatie, nu, conform unei surse de incredere, esteticiana mea, aproape un sfert din clientii salonului sunt barbati. Poate o fac impinsi de moda, poate de prietene, poate pentru le da senzatia de mai curat, poate pentru igiena, poate din beneficii estetice sau poate ca prin minimizarea parului maximizeaza aparitia altor piese. Moda poate fi uneori putin cruda, dar stilul este ceea ce conteaza cu adevarat. 
  
                                                     
                                                          
Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog.

Etichete: , , , , ,