Vino in BanIE imbracat in IE!



"Tradition is the passing on of the fire, not the worship of the ashes."
Gustav Mahler


      Sa imbracam planeta in IE! Sa transmitem focul generatiilor viitoare si intregii lumi!
  Dar ce este IA?
DEX -ul ii da o definitie seaca: 
   IE- Bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele. 

 O definitie stralucita a ei a fost ilustrata in 1940 de catre Henri Matisse, prin doua uleiuri pe panza, in acorduri de alb si rosu ce au fost inspirate de prietenia sa cu Theodor Pallady.
Ele sunt celebrele: "La blouse Roumaine" si "Le Rêve". 
"Leur motif principal, nota Matisse, est une belle blouse roumaine ancienne, une blouse de broderie au petit point vieux rouge qui dut appartenir à une princesse".


  Principesa Ileana, Principesa Elena, precum si multe doamne ale aristocratiei interbelice au purtat cu mandrie in diferite momente IA romaneasca, iar Majestatea Sa Maria, Regina a Romaniei si-a pus amprenta pe garderoba regala inobiland costumul popular.



  Acest succes al originalitatii romanesti s-a simtit şi peste ani, designeri celebri precum Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, au ales ca sursa de inspiratie pentru creatia lor vestimentara IA, iar printese ale ecranului, podiumului si cantecului precum: Sophia Loren, Halle Berry, Emma Stone, Jennifer Garner, Kate Moss, Kourtney Kardashian, Adele au fost si sunt cucerite de farmecul bluzei romanesti, ce a devenit un „must have”.


  De fapt IA reprezinta mai mult decat un articol vestimentar, este un simbol national, un ambasador original al Romaniei in toate capitalele lumii, o opera de arta, o stare de spirit.


   Aceasta camasa traditionala de sarbatoare este incretita la gat, fata si spatele se numesc “stan”, partea inferioara "poale", iar sub brat se afla “pava” care ofera comoditate in miscare. Maneca are un decor tripartit format din "altita", "cretisori" si "rauri", care sunt imbinati dupa o schema avand ca reper proportiile elementelor din "ia de aur". Totul dovedeste: simtul practic, bunul gust si creativitatea poporului roman.


   IA este inspirata de natura si este in echilibru cu aceasta si cu sufletul romanesc atat prin decoratiuni cat si prin materialele folosite de productie eco: in, bumbac, borangic, atingand astfel perfectiunea naturii din mijlocul careia a luat nastere. 
Modelele lucrate in cruciulite "muste" difera in functie de zona geografica atat ca si culori, cat si ca motive ornamentale, fiind niste simboluri vizuale cu o mare incarcatura spirituala.


  Astazi in BanIE vrem sa redescoperim aceasta poveste romaneasca de cand lumea, sa-i vedem adevarata valoare in constiinta romaneasca, sa o recreem si s-o celebram in cadrul evenimentului „Ziua Universala a iei tradiţionale”.
    Craiova se alătură astfel sutelor de oraşe din Romania si de peste hotare care promovează IA, bluza romaneasca, pentru a deveni un brand de tara recunoscut pe toata planeta. 
  Primaria Municipiului Craiova si a Asociatia Craiova Capitala Culturala Europeana 2021 au organizat mai multe manifestari la care sunteti asteptati cu drag: 
- o parada a iei;
- o sedinta foto pentru participanţii la paradă; 
- un concurs cu premii; 
- un spectacol folcloric. 

Orarul manifestarilor:
- ora 18:00, Piaţa Mihai Viteazul. Doamne si domni, fete şi băieţi îmbracaţi în ie sau cămaşă tradiţională în cazul bărbaţilor sunt aşteptaţi pentru parada. Parada va începe la ora 18,15 si se va desfasura pe traseul Piaţa Mihai Viteazul, Palatul Telefoanelor, Centrul Vechi.
- Ora 18:45, Centrul Vechi - sedinta foto realizata de fotograful profesionist Bogdan Dănescu pentru participanţii îmbracaţi în ie. După sedinţa foto, vom incepe concursul la care se va premia cea mai autentică ie si cea mai fotogenică apariţie îmbracată, bineinţeles în ie. 
- Tot de la ora 18: 45, Centrul Vechi - spectatorii vor putea participa şi la atelierul de coronițe, unde se vor realiza manual coronițe din sânziene. 
- Ora 19:30, spectacol folcloric la care îşi vor da concursul soliştii: Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu, Ciri Mayer, Liviu Dică împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. S-au alăturat evenimentului pentru a marca Ziua Universala a iei:
Ansamblul “Ion Serban” din Işalniţa. 
Ansamblul Folcloric “Alunelul” al Caminului Cultural Pieleşti.
Ansamblul “Altiţa” al Caminului Cultural Maglavit.
Ansamblul “Leoveanca” din Comuna Leu.
Ansamblul Folcloric "Crăiţele" al Colegiului National Pedagogic "Stefan Velovan" Craiova.
Ansamblul Folcloric "OLTENASII" Scaesti. 
  Sa oferim mai ales copiilor aceasta educatie alternativa, complementara celei din scoli si de acasa, prin care sa deprinda cunostiinte despre taranul roman, costumul national, sa oferim un tribut panzei traditionale ce prin originalitate si culori este o comoara traditionala si sa promovam IA pentru a deveni un brand de tara. 
  Imbraca cat mai des IA mostenita de la bunica si astfel da o continuitate, cinsteste-ti inaintasii care au luptat pentru a crea, pastra si transmite obiceiurile si indemanarile lor. Disparitia costumului national din garderoba noastra este un semn al dezintegrarii etnice, defavorabil afirmarii identitatii culturale.


Sa redam adevarata valoare IEI!



Imagini:
http://semne-cusute.blogspot.ro/
https://www.centrepompidou.fr


Etichete: , , , , , , , , , , ,