Se incheie stagiunea cu ..Rinocerii


    Parca pentru a ne feri de pericolele existente pana la stagiunea viitoare,  ultima piesa care incheie stagiunea 2014-2015 a Teatrului National Marin Sorescu din Craiova este Rinocerii de Eugen Ionescu. 
   Geneza Rinocerilor este molipsitoare si eu cel putin sper ca pana in toamna acesti oameni cazuti in animalitate sa-si regaseasca propriul chip, un vis care poate fi concretizat cu ajutorul celorlalti. 
  E drept ca piesa a fost scrisa in momentul ascensiunii Garzii de Fier si este profund antinazista, servind ca o alegorie pentru revolta in masa impotriva nazismului si fascismului, dar miza ei este generala, mereu vor exista fanatici loviti de epidemii colective isterizante. Motivul piesei cred ca fost subminarea unei constiinte universale printr-o mentalitate libera individuala, astfel ca oamenii sa aiba ideile proprii, nu sa se inroleze unei opinii generale. 


   Inca sunt de actualitate minciunile propagandiste ce incearca sa mascheze contradictia dintre ideologie si fapte si timpul nu cred ca va putea schimba prea multe.

„Imaginaţi-vă că într-o bună dimineaţă observaţi că au luat puterea rinocerii. Ei au o morală de rinoceri, o filozofie de rinoceri, un univers rinoceresc. Noul pri­mar al oraşului este un rinocer care foloseşte aceleaşi cuvinte ca dumneavoastră şi totuşi nu e aceeaşi lim­bă. Cuvintele au un alt sens pentru el. Cum sa vă în­ţelegeţi? Poliţiştii sînt rinoceri. Magistraţii sînt rinoceri. Eşti singurul om printre rinoceri. Rinocerii se întreabă cum a putut fi condusă lumea de oameni. Tu însuţi te întrebi: să fie adevărat că lumea a fost condusă de oameni?''

   Eu o vad ca o piesa politica si de aceeasi parere au fost si rusii sovietici care au tradus-o, publicat-o, dar nu au jucat-o niciodata. In Argentina a fost considerata antiperonista, in Spania, Cehoslovacia, Polonia a fost considerata antistalinista si in America antiamericana, numai creatorul ei vede in Berenger doar un om care devine victima a unor violente fara vreo cauza, vede doar o tragedie ce opune o singura persoana masei sociale isterizate.
   Rinocerii arata limitele logicii si absurditatea ce domneste in univers. Lumea e lipsita de sens, absurda si sfideaza logica. Dupa cum spune chiar personajul principal- Berenger, daca s-ar citi despre rinocerizare intr-un ziar (departe de actiune) ar putea fi rationale, dar aflandu-se in mijlocul lucrurilor logica dispare prin implozie. Berenger admite ca "viata este un vis" facand aluzie la aleatoriul ineplicabil din jurul lui si acest lucru il ajuta sa intelega mai bine absurditatea metamorfozelor, dar nu si sa gaseasca solutia.
   Va invit ca pe 18 si 19 iunie sa-l vedeti pe eroul piesei- Berenger jucat de Valentin Mihali- alternativ speriat, speriat, frustrat, impotent, invidios si in cele din urma dezechilibrat de epidemia de rinoceri. Il acompaniaza o distributie marcanta:
Ilie Gheorghe (Martorul), Claudiu Bleonţ (Jean), Iulia Lazăr (Daisy), Tamara Popescu (Soţia băcanului), Raluca Păun (Gospodina), Valer Dellakeza (Dudard), Angel Rababoc (Băcanul), Nicolae Poghirc (Domnul bătrân), Constantin Cicort (Botard), Monica Ardeleanu (Chelneriţa), George Albert Costea (Patronul cafenelei), Cosmin Rădescu (Domnul Papilon), Mirela Cioabă (Madame Boeuf), Dragoş Măceşanu (Un pompier), Iulia Colan (Vecinul bătrân), Natașa Raab (Cap de rinocer), Ştefan Mirea (Cap de rinocer), Geni Macsim (Cap de rinocer), Eugen Titu (Cap de rinocer), Cătălin Băicuș (Cap de rinocer), Corina Druc (Cap de rinocer), Marian Politic (Cap de rinocer), Cătălin Vieru (Cap de rinocer), Anca Maria Ghiță (Cap de rinocer), Costinela Ungureanu (Cap de rinocer), Clara Vulpe (Cap de rinocer), Cosmin Dolea (Cap de rinocer), Claudiu Mihail (Cap de rinocer).

   Punerea in scena datorata lui Robert Wilson este catalogata ca un trimf datorita distributiei cat si echipei sale internationale de colaboratori: dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franța), co-regizorii Tilman Hecker (Germania) și Charles Chemin (Franța), light-designerii A.J. Weissbard (Italia) şi John Torres (Canada), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia) și compozitorul Adam Lenz (SUA). Acestora li s-au adaugat regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), scenografii Adrian Damian (asistent decor) si Adriana Dinulescu (asistent costume).

   Veniti sa aratati ca rasa umana este mai presus de acesti rinoceri, veniti sa aruncam impreuna  o privire lucida asupra realitatii si daca inca mai putem sa-i vedem fata care cateodata este ilogica, lipsita de sofisticare, prost educata, plina de fanfaronada, simplul fapt ca inca o putem vedea, ne impiedica sa sucombam in fata "ratiunii" iratiunii.


 Pentru cei din Craiova am organizat un concurs impreuna cu Teatrul Naţional Craiova, in urma caruia puteti castiga o invitatie de 2 persoane in data de 18.06, ora19, la spectacolul Rinocerii. Pentru a va inscrie trebuie sa scrieti in comentariu la acest articol in care sa precizati cine este autorul acestei piese. Castigatorul va fi ales in data de 17.06 cu ajutorul random. (Puteti comenta logandu-va cu G+, Nume/ Adresa Url de FB, dar in niciun caz sa nu lasati de pe Anonim) Bafta! Pe 18, 19 sunt ultimele reprezentatii cu acest spectacol, el incheind stagiunea actuala.

Etichete: , , ,