Sos Mornay



Ingrediente:
- unt 2 1/2 linguri; 
- 3 linguri faina;
- 2 cani lapte caldut;
- un varf de nucsoara;
- 100 gr crema branza telemea Napolact;
- sare;
- piper.

    Este o varianta romaneasca, deoarece ar fi trebuit sa pun branza rasa Gruyere. Sa spun drept imi place mai mult cum a iesit cu crema telemea Napolact.


    Se pune untul intr-o craticioara si se topeste la foc mediu. Se adauga faina si se amesteca constant pana se obtine o crema galben pal spumoasa (1 minut). Daca sta prea mult se arde si capata culoarea maro. Se toarna usor laptele si se amesteca pana se ingroasa sosul si se apropie de fierbere. (2-3 minute). Se da focul mic si se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara. Se mai fierbe 2 minute. Pana acum am facut sos Bechamel si poate fi utilizat ca atare sau se poate pune in orice fel de mancare.
    Amestec si branza in compozitie pana se omogenizeaza. 
Sosul acum se numeste sos Mornay si se poate utiliza ca atare sau in alte feluri de mancare. Daca nu-l utilizati imediat sau daca va mai ramane, puneti sa-l acoperiti cu o folie alimentara si il puteti pune in frigider, unde poate rezista cateva zile.

Etichete: , , , ,