Farmecul curateniei de Paste


       In fiecare an sunt cateva provocari legate de curatenia casei si una dintre ele deja imi bate la usa: curatenia de primavara. Primavara este anotimpul reinoirii si casa nu trebuie sa faca exceptie. Curatenia presupune un efort intens, dar daca stii cum sa o faci bine, atunci ea poate fi floare la ureche! Stiu ca o sa ziceti ca exista o arta a curateniei si ca putini sunt cei ce se pot numi artisti in aceasta. Eu cred ca oricine poate fi  acest artist, nu iti trebuie decat produse excelente si o buna organizare. Doresc ca sa fac curatenia in casa mea sa fie simpla si eficienta, asa ca ma asigur din timp ca am la indemana instrumentele preferate de curatat si ma aprovizionez din timp cu gama Triumf si Nufar de la Farmec, care ma ajuta sa fac o curatare profesionala si totodata sa economisesc bani.  Nu stiu exact ce ingrediente contin fiecare, dar aceste solutii magice functioneaza perfect in a-mi transforma casa si astfel ma fac fericita.
   Daca de produse s-a ingrijit Farmec, nu-mi ramane decat ca eu sa intocmesc strategia si sa ma ocup de organizare prin elaborarea unui plan practic. Marea majoritate cand aud de curatenia de primavara se gandesc la ore intregi de corvoada, dar cu o lista de verificare care sa contina organizarea casei pe zone si regiuni, aceasta curatenie poate fi intinsa pe mai multe saptamani, lasand loc si altor activitati de primavara.
   Folosind aceasta lista am sentimentul ca detin controlul casei si nu devin coplesita si dezorientata la vederea atator lucruri de curatat. Inamicul meu era timpul nu mizeria, incercam mereu sa estimez cam cat imi lua curatirea unei camere si nu reuseam de fel sa ma incadrez in timp, pentru ca imi propuneam sa fac prea multe lucruri deodata. Acum lista mea mea este descompusa in treburi zilnice usor de gestionat, ceea ce imi permite sa ma ocup de sarcini cu eficienta si trec prin ele fara a-mi ocupa toata ziua. Faptul ca se pot face lejer face ca programul de curatenie sa nu mai para descurajant, plus ca imi ofera un stimulent pentru a finaliza lista zi de zi, in loc de a lasa toate treburile pentru weekend. Avand o familie mai mare atribui fiecaruia cate o sarcina si lista o lipesc pe partea laterala a frigiderului. La sfarsit in afara bucuriei de a avea o casa luna am pregatita pentru fiecare cate o recompensa, care de obicei este ceva dulce.
  Deci, sa inceapa curatenia!
      In primul rand indepartez dezordinea, astfel incat fiecare lucru este pus in mod corect la locul lui si nu ma mai impiedica. Fiecare camera si balcon are o lista de verificare pentru a ma asigura ca nu uit ceva sa curat. Poate vi se par excesiva, dar sa stiti ca aceasta metoda chiar da rezultate. Ma concentrez pe un singur tip de camera pe zi, incep cu balcoanele si apoi treptat intru in casa. Ca regula generala curat de sus in jos si de la un capat la altul in sensul acelor de ceasornic, ca astfel sa salvez de la murdarire lucrurile deja curatite.
     Exceptie face bucataria unde incep din dreapta aragazului, apoi ma mut in sensul acelor de ceasornic, in jurul camerei. Aragazul este de obicei cel mai murdar din bucatarie, asa ca faptul de a-l lasa la urma ma ajuta sa nu raspandesc murdaria si grasimea. Pana sa ma apuc de curatat, stropesc cu Triumf aragazul, imprastii o ceata de Nufar - dezinfectant universal pe chiuveta, blat, frigider ( in prealabil l-am eliberat de toate produsele, am aruncat ceea ce era expirat si l-am dezghetat), cuptorul cu microunde sau alte aparate electrocasnice mai mici, torn in chiuveta Nufar - desfundat tevi si stropesc cu Nufar- inox chiuveta si robinetul. Dezinfectantul universal Nufar prin actiunea sa bactericida si fungicida imi asigura o igiena perfecta in bucatarie, dezinfectand in profunzime, plus ca parfumul sau de menta imi improspateaza ambientul. Toate acestea ma ajuta la curatat actionand asupra suprafetelor in timp, iar atunci cand ajung la ele mizeria se curata foarte usor. 
    N-o sa va vina sa credeti dar in chiuveta se gasesc mai multe bacterii decat pe scaunul de toaleta.  Chiuveta din otel inoxidabil o fac sa straluceasca dupa ce am curatat-o punand cateva picaturi de ulei mineral pe o carpa moale si apoi o sterg usor. Acest lucru previne acumularea de apa, care incurajeaza mucegaiul si va pastra chiuveta curata cat mai mult timp. La aceast tip de chiuveta sarea si acidul din alimente pot s-o deterioreze usor, asa ca este important  sa clatesc alimentele si lichidele ramase pe ea, pentru a-i preveni corodarea. Inainte de a avea produse de la Farmec, stergeam robinetele cu o solutie usoara de sapun si apoi foloseam o periuta de dinti pentru a avea acces in zonele inacesibile. In cazul in care mai ramaneau pete, inmuiam o carpa in otet si insistam frecand pe ele, apoi clateam cu apa si stergeam cu o carpa moale. Acum chiuveta mea este proaspata si curata instant fara sa mai fie nevoie sa frec pana la epuizare. Imi plac buretii cu o fata aspra pentru ca-mi curata usor oalele si tigaile, dar sfarseam meu aruncandu-i inainte de a ajunge sa-si faca tot ciclul de viata. Era o risipa, dar socoteam ca nu pot risca deoarece ei adapostesc milioane de germeni. Acum ii pun in cuptorul cu microunde cateva minute si urmaresc pe geam cum "sfaraie" microbii. 
   Primele la curatat pe lista din bucatarie sunt corpurile de iluminat, apoi peretii si dulapurile. Pentru pereti folosesc pentru zidul exterior Nufar - antimucegai pentru a evita formarea mucegaiului, iar pentru dulapuri Nufar - mobila, care ii da lustru si totodata indeparteaza praful si amprentele formand o pelicula protectoare ce impiedica depunerea prafului un timp indelungat. Am un pont pentru cei care au masa de bucatarie din lemn si pe care s-au format pete albe de la aburul preparatelor calde, se aplica mai multa caldura si umiditate. Este ca o magie, pui pe masa un servet de panza impaturit in patru, il stropesti cu putina apa si apoi calci partea superioara a servetului cu fierul setat la abur mediu, miscand mereu fierul si neinsistand mai mult de 15 secunde intr-un loc. Petele dispar ca prin farmec si pun pariu ca nu te-ai fi gandit ca se scot astfel. Merge principiul "cui pe cui se scoate".
  Nu-i usor sa ai ferestre fara urme pe geamuri, ele sunt partea cea mai expusa a casei si pot spune multe despre cei care locuiesc acolo, dar eu am un truc pentru a le da claritate, le rasfat cu ajutorul lui Nufar - verde geamuri.  Perdelele le spal la toata casa odata cu ajutorul lui Nufar - detergent automat capsule, un detergent lichid concentrat ambalat sub forma de capsule monodoza. 
   Dupa ce am curatit frigiderul si congelatorul, apoi chiuveta, vine si randul aragazului. 
Arzatoarele aragazului blocheaza mereu particule de grasime, diverse scurgeri sau alimente, iar functia lor la temperaturi inalte face greoaie eliminarea, dar Triumf- degresant forte universal le dizolva cat ai clipi si eu nu sunt nevoita sa-mi folosesc de fel muschii frecand. Curatarea interiorului cuptorului de resturile de mancare arsa ce-mi cauza mirosuri neplacute era destul de greoaie fara ajutorul lui. Inainte imprastiam bicarbonat de sodiu prin cuptor si apoi stropeam cu otet fiecare parte murdara. Se curata greu,  imi lua mult timp  trebuind  sa frec metodic si cu putere.
    La curatenia podelei din gresie ma ajuta Nufar - pardoseli, un produs special creat pentru a curata usor si eficient murdaria.

   La baie incep curatenia dupa ce cineva din familie face dus, deoarece acum totul este acoperit de abur si astfel murdaria este mai usor de curatat. Pornesc prin a curata colturile in care se pot face panze de paianjen, apoi trec la corpurile de iluminat, ventilatoarele de evacuare, curat peretii si dusul.  Inspectez dulapul in care-mi tin medicamentele aruncand tot ceea ce este expirat, apoi trec la curatat rafturi, geamuri, oglinzi. Urmeaza chiuveta, blatul ei, robinetele, rezervorul toaletei si toaleta. Pe toate aceste obiecte sanitare le curat si le inalbesc cu Nufar - detartrant clasic. Produsul indeparteaza atat depunerile de calcar cat si petele de rugina, prevenind formarea murdariei si distrugand bacteriile ce pot emite mirosuri neplacute. Nu ii las mult timp de actiune, decat imprastii solutia si imediat se formeaza o spuma, semn ca  detartreaza deja si apoi sterg. Este rapida, comoda si am observat ca are si un nou continut de acizi organici biodegradabili. Dezinfectantul il folosesc peste tot in baie cu exceptia oglinzii, iar formula sa speciala dezinfecteaza dar si inlatura usor murdaria si petele de sapun de pe faianta, gresie, obiecte sanitare. Petele mai vechi de pe cada le curat cu bicarbonat de sodiu alimentar amestecat cu peroxid de hidrogen si las sa actioneze cam 30 de minute. Din cand in cand umplu cada cu apa calda si adaug trei linguri de otet si patru plicuri de bicarbonat de sodiu, las la inmuiat cam patru ore dupa care o sterg cu un burete inmuiat in Nufar - verde vesela. Obtin o cada alba, curata si dezinfectata. In locurile unde tinde a se face mugai stropesc cu putin Nufar -  antimucegai si acesta nu mai are nicio sansa sa se formeze. Mai ramane de spalat  gresia cu Nufar - pardoseli, apoi pun prosoape curate, bureti noi si un odorizant.
  Dupa ce am facut curat in baie si bucatarie, locurile  unde se pot dezvolta cele mai multe bacterii, restul mi se pare o joaca de copil.
  Ca si pana acum, in camere incep curatatul de la corpurile de iluminat, trec la curatirea filtrului  si a aparatului de aer conditionat, sterg peretii, rafturile, mobila inalta, obiectele decorative de pe aceasta, ecranul TV, alte electronice, ferestre, pervazuri si apoi trec la suprafetele plane scunde cum ar fi mesele.  Stergerea prafului fiind terminata trec la aspirare. Praful, murdaria, parul au tendinta de a se colecta pe covoare, asa ca le aspir si apoi le transfer lui Vali ca sa le dea cate o mama de bataie. Daca dupa aceea mi se par ca nu-s curate apelez la Nufar - covoare si tapiterii, care le reda curatenia si culoarea originala. La acelasi tratament sunt supuse dupa aspirare si tapiteriile scaunelor, fotoliilor. 
   Salteaua patului o pudrez cu bicarbonat de sodiu, il las cam doua ore pe fiecare parte si apoi il aspir. Astfel se elimina eventualele mirosuri. Saltelei ii pun o bucatica de hartie pe partea laterala pe care scriu luna si apoi o rasucesc pe pat, astfel incat noua parte are apect de nou si e mai ferma. Ramane decat sa-i schimb lenjeria de pat.
   Din planul meu nu lipsesc nici usile, mai ales ca in jurul clantelor se formeaza usor pete de murdarie. La sfarsit parchetului ii redau stralucirea si frumusetea naturala cu ajutorul lui Nufar-lemn parchet, ce ii creaza si o pelicula care impiedica depunerea prafului pe o perioada mai mare de timp.
    Sper ca ideile si sfaturile mele sa te ajute in a-ti face munca mai usoara si sa abordezi aceasta  curatenie de primavara mereu cu zambetul pe buze si cu mult Farmec.
                                                                        Spor la treaba!






Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.

Etichete: , , , , , , , , ,