Dulceata de rubarba

             E prima oara cand am incercat sa fac dulceata de rubarba, desi am tot vazut rubarba de vanzare la Kaufland. Initial am vrut sa fac o ciorba de linte cu rubarba, dar deoarece am cumparat cam multa,  am facut si ciorba si dulceata.
Dulceata de rubarba
Ingrediente:

- 1 kg rubarba;
- 1 kg zahar cubic;
- 1/2 l apa;
- 2 felii limeta;
- coaja de la o portocala.
bucati de rubarba

      La dulceturi folosesc zahar cubic, acesta nu face spuma si este mai usor de adunat spuma. Rubarba este  foarte fragila si se dezintegreaza usor atunci cand incerca sa spumuiesti oala.
   Incep prin a pune apa la fiert impreuna cu zaharul alcatuind un sirop legat. In acest timp am spalat tijele si le-am feliat in bucati mari de 2cm.Taindu-le am observat ca se decojeau usor si am decis sa le iau coaja. Data viitoare o sa aleg niste tije mai fragede, acestea erau cam lemnoase si prin decojire am pierdut din fermitatea lor in dulceata si din culoare, dulceata avand o culoare usor rozalie si nu un roz intens.
bucatele taiate de rubarba
     In sirop am pus doua felii de limeta si cateva suvite de coaja de portocala. Initial am vrut sa pun lamaie in loc de limeta, dar m-am temut ca aceasta sa nu estompeze gustul dulcetii, in loc sa-l amplifice. In siropul legat  si dat in clocot am adaugat bucatile de rubarba,  micsorand totodata si focul spre minim. Dupa circa 10 minute am luat dulceata de pe foc, iar in acest interval nu am facut decat sa scutur cratita, amestecatul fiind interzis. Daca cumva apare spuma, aceasta se ia usor de la suprafata, fara a se deranja dulceata.
un exemplu de dulceata de dulceata prea mult fiarta. Nu faceti ca mine!
  Aceasta poza e un fel de nu faceti asa ca mine, am fiert-o un pic cam mult, asa ca a doua zi am facut alta mult mai aratoasa. 
un borcan de dulceata de rubarba
      Rubarba este o planta ierboasa perena, cu un rizom dezvoltat si numeroase radacini carnoase. Frunzele sunt toxice putand provoca moartea, deoarece contin acid oxalic.
      Pentru preparatele culinare se folosesc doar petiolurile frunzelor, ce pot varia la culoare de la roz deschis la roscat-violaceu. Este bogata in fosfor, magneziu ,fier, zinc si vitamine - vitamina C.  Rubarba este indicata la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Gustul acru o face potrivita pentru acrirea ciorbelor, pentru sosuri si chutney, pentru  deserturile din zilele calduroase de vara. Tuturor le da un gust subtil si o culoare vie ce va fi sigur apreciata indiferent de forma sub care va fi prezentata la masa. 
Sa alegeti mereu tulpini subtiri, cele mai groase sunt usor lemnoase.
 Pofta buna!



Etichete: , ,